Surdegsfrallor

Surdegsfrallor

Ett bra grundrecept för mig som är nybörjare på surdeg 🙂 “Stretch and fold” och sedan kalljäst. Smidigt och himla fint resultat! Jag har testat att baka både helt bröd och två baguetter av degen, det funkar lika bra!

Blanda samman 370 g kallt vatten och 500-600 g mjöl med hjälp av degblandare. Mängden beror på hur grovt mjöl jag tar – om jag använder endast vetemjöl tar jag 600 g, men om jag har grovt mjöl (ex. råg eller graham) tar jag 200 g grovt mjöl och 300 g vetemjöl.

När mjöl och vatten har blandats tillsätter du 150 g rågsurdeg samt 10 g salt. Knåda ca 5 minuter.

Låt sedan degen vila 30 minuter under plastfolie (jag använder det istället för bakduk numera).

När 30 minuter har gått ska du en gång i halvtimmen ta tag i botten av degen med mjölad hand. Dra degen rakt upp och vik sedan ner den mot mitten. Detta kallas för “stretch and fold”, du kan se mängder med filmer på ex. Instagram. Upprepa varvet runt i bunken och på med plastfolien igen. Detta gör du under 3-4 h, alltså 6-8 vikningar. Ja, degen är kladdig men den kommer bli något fastare för varje vikning du gör.

Nu ska degen få jäsa i lugn och ro i kylskåpet, eller annan sval plats. Låt jäsa 8-10 h.

Dags för utbakning? Ta fram degen från kylskåpet och sätt ugnen på 250 grader.

Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Mjöla arbetsbänken och vänd försiktigt ut degen. Bråka så lite som möjligt med degen, för att behålla alla fina luftbubblor som har bildats. Dela degen i tio rustika frallor med hjälp av en degskrapa. Lägg försiktigt över på ugnsplåten.

När ugnen är varm sätter du in frallorna i mitten av ugnen och sänker direkt värmen till 225 grader. Grädde ca 15 minuter, tills de har fått fin färg både i botten och på toppen.

Låt gärna frallorna vila under en bakduk en kvart innan servering. Bröden går fint att frysa, men tappar då sin frasiga yta så klart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *