Etikett: palsternacka

Friterad palsternacka
Tillbehör

Friterad palsternacka

Min nya last – friterade rotfrukter! Alltså, sååå gott till allting där du vill ha lite crisp! Skala palsternacka. Skär i tunna skivor och därefter i tunna stavar, tänk tändstickor. Detta kallas att skära “julienne”. Du kan även använda mandolinen. Hetta upp neutral olja i en liten kastrull. Fritera palsternackan i omgångar tills den är […]

Tillbehör

Rotfruktskaka

Var generös med smöret, då minskar du risken att kakan fastnar i stekpannan. Variera med de rotfrukter du har hemma, men låt hälften vara potatis. Skala ca 900 g rotfrukter, hälften bör vara potatis. Jag hade rotselleri och morot denna gång, men även palsternacka och persiljerot är gott i. Ta fram matberedaren och finriv rotfrukterna. […]

Rotfruktsterrin
Tillbehör

Rotfruktsterrin

Varvade, tunnskivade rotfrukter hålls samman av ägg, grädde och ost. Ja, du hör ju själv hur gott det låter! Sätt ugnen på 175 grader, ugnsgallret ska vara i nedre delen av ugnen. Smörj en ugnsform med smör. Jag tog en metallform med mått 20×20 cm, vilket blev perfekt för detta recept för fyra personer. En […]

Palsternackssoppa med persilja
Soppa, Vegetariskt (lakto-ovo)

Palsternackssoppa med persilja

En enkel med samtidigt både len och smakrik soppa. Jag älskar rotfrukter på hösten, i alla möjliga former och texturer.  Skala och tärna 3 stora palsternackor och 3 potatisar. Skölj och strimla ca 15 cm purjolök. Fräs rotfrukter och purjolök i lite neutral olja i en stor gryta. Häll sedan över 1 liter vatten och 2 hönsbuljongtärningar (välj så klart grönsaksbuljong för vegetarisk soppa). Låt koka […]

Kryddkorv, rotfruktspytt och senapscreme
Korv, Sås & Kryddsmör, Tillbehör

Kryddkorv, rotfruktspytt och senapscreme

Jag brukar förbereda rotfrukterna och såsen dagen innan, så går vardagsmatlagningen snabbt! Senapscreme: Blanda 2 dl crème fraiche, 0,5 dl majonnäs och 1 msk valfri senap (jag brukar ta hälften grovkornig och hälften sötstark). Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och ev. lite honung (beroende på hur söt senap du använder). Plasta och ställ i kylen fram till servering.  Rotfruktspytt: Skala valfria rotfrukter (potatis, morot, sötpotatis, palsternacka…) […]