Vildsvinsbiffar med timjan och vitlök

Vildsvinsbiffar med timjan och vitlök

Saftiga biffar som får puttra i en gräddig sås med en härlig doft av sherry. Serveras gärna med långsamt bakade tomater och rotfruktsterrin.

Blanda samman 2 msk ströbröd och 0,75 dl mjölk. Krydda med torkad timjan (smula torkade örter mellan handflatorna, då frigörs smaken mer), salt och nymalen svartpeppar. Rör även ner 1-2 rivna/pressade vitlöksklyftor. Låt nu detta stå och svälla ett par minuter.

Hacka 1 liten gul lök fint.

Rör ner lök och 500 g vildsvinsfärs i ströbrödsblandningen. Blanda snabbt ihop till en smidig färs.

Skölj händer och en tallrik med kallt vatten. Forma åtta biffar av färsen. Tips! Det går enklast att forma biffar om händerna är lite blöta. Lägg biffarna på tallriken i väntan på stekpannan.

Hetta upp flytande smör i stekpannan. Bryn biffarna i två omgångar tills de får färg. När biffarna är färdigstekta får de vila på en tallrik.

Häll ca 1 dl kallt vatten i stekpannan och rör runt så att alla smaker från stekningen löses upp i vattnet. Tillsätt 3 dl vispgrädde, lite mer torkad timjan, lite kinesisk soya, en skvätt kalvfond och (om du har möjlighet) ett par skvättar sherry. Om du inte har sherry funkar cognac utmärkt. Krydda även med nymalen svartpeppar. Avvakta med saltet tills du har smakat av, då både steksky, fond och soya bidrar med sälta.

Låt såsen koka upp och smaka av med ev. mer kryddor. Låt nu biffarna få puttra på låg värme i den goda såsen i ca 10 minuter, gärna under lock.

Klart för servering! Jag serverade som synes med rotfruktsterrin och långsamt bakade tomater. Tomater på kvist lades i ugnsform och penslades med olivolja och kryddades med salt och nymalen svartpeppar. Dessa fick bakas i 175 graders värme i ca 45 minuter, samtidigt som terrinen var i ugnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.