Småländska kringlor

Småländska kringlor

Inte som mormors, men nästan…   Receptet hittade jag på en Sköna hem-blogg ”Hemma med Helena Lyth”. Jag valde dock att hoppa över momentet att doppa kringlorna i socker, för det gjorde inte mormor med sina rågkringlor.

Sätt ugnen på 250 grader. 

Blanda 8 dl rågsikt2 msk strösocker0,5 tsk salt samt 3 tsk hjorthornssalt i en bunke. Tillsätt 100 g kallt smör skuret i bitar. Nyp ihop smöret med mjölet så gott du kan. Rör sedan ner 3 dl gräddfil och blanda till en deg. Jag fick ta upp min deg på arbetsbänken för att få ihop den ordentligt.

Dela sedan degen i 20-24 bitar som du rullar ut till fingertjocka längder. Nyp ihop till kringlor och lägg på bakpappersklädda plåtar. 

Grädda kringlorna i mitten av ugnen ca 7 minuter. Och ja, det sticker i näsan och ögonen av hjorthornssaltet under gräddningen men sedan försvinner den ”doften”, jag lovar!

Låt kringlorna svalna på galler under bakduk. Smakar underbart med smör, eller smör och ost om man vill lyxa till det 🙂 De går jättebra att frysa och tinar snabbt.