Ananaskärleksmums

Ananaskärleksmums

Jag har såååå många bokmärken och sparade FB-inlägg i mobilen. Så lite tid och så många godsaker som finns… Idag blev det en av dessa godsaker som provbakades. Herregud så gott med ananas och kardemumma ihop! Receptet kommer från Lindas bakskola (tidningen Hembakat).

Börja med att öppna en stor konservburk med skivad ananas. Häll av ananasen men spara spadet till kaka och glasyr. Skär 5-6 ananasringar i mindre bitar. Resterande ananas får du hitta på något annat roligt med 😉

Sätt ugnen på 180 grader. Smöra och bröa en liten långpanna, ca 20×30 cm.

Smält 100 g smör. Mortla 1 tsk kardemummakärnor och lägg ner dem i det smältande smöret. Värmen gör att smaken hos kryddan utvecklas mer. Kardemummakärnorna kan ersättas med 0,5 tsk malen kardemumma

Vispa 3 ägg och 2,75 dl strösocker poröst. Rör sedan ner 4,5 dl vetemjöl1 tsk vaniljsocker2,5 tsk bakpulver samt det smälta smöret. Rör även ner 1 dl filmjölk (jag tog dock mellanmjölk, gick jättebra) samt 1 dl ananasspad. Rör ihop till en smet och tillsätt sedan den skurna ananasen.

Fördela smeten i långpannan. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Känn med en sticka att kakan är klar (stickan ska vara torr). Du kan låta kakan svalna i formen, men jag föredrar att stjälpa upp kakan på sockrat smörgåspapper/bakplåtspapper då den svalnar snabbare på så sätt. 

Låt kakan svalna innan du börjar med glasyren: Sikta 4 dl florsocker och 1 msk vaniljsocker i en skål. Tillsätt 40 g smält smör samt 4-6 tsk ananasspad, du får känna efter när konsistensen på glasyren är bra (lätt bredbar, men inte rinnig). Bred ut glasyren över den svala kakan och toppa med riven kokos. Låt glasyren stelna innan du skär kakan i 20-24 bitar. 

Kakan går jättefint att frysa. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *