Hålkakor med rågsikt

Hålkakor med rågsikt

Mamma bakade alltid hålkakor när jag var liten. Jag älskade de små “frallorna” som blev av det som bildade själva hålet i hålkakan. Nu får jag dock inte ha “hålen” ifred då min 3-årige son oxå har upptäckt deras förträfflighet 🙂 Min favoritsida, “Lindas bakskola”, ligger bakom detta recept.

Smula ner 50 g jäst i en bunke. Värm 6 dl mjölk till 37 grader. Slå mjölken över jästen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt sedan 2 tsk salt, 50 g rumsvarmt smör samt 0,5 dl ljus sirap. Blanda därefter ner 12-13 dl rågsikt, ta lite i taget. Arbeta degen tills du får en elastisk deg, det tar ca 10 minuter med maskin. Låt den sedan jäsa under bakduk i 45 minuter. 

Ta upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord, knåda degen. Dela den i fyra delar och forma dem till runda bullar som du sedan kavlar ut till kakor, ca 20 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ta ut ett hål i mitten av kakan, med ex. ett snapsglas. Jag brukar även baka av “hålet” då det blir en söt liten mini-fralla. Nagga bröden med gaffel och låt sedan jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. 

Sätt ugnen på 220 grader. Grädda bröden i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Om du liksom jag bakar av “hålen” så får du ta ut dem när de är färdiggräddade, det tar 4-5 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk för att få en mjuk skorpa. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *