Enkel, enklare, enklast! Helt klart en ny favorit vad gäller smidiga vardagsbröd. Receptet kommer från tidningen Hembakat. Dubbel sats ger ett högre bröd med 24 brödbitar, se längst ner i receptet.
Värm 3 dl mjölk till 37 grader. Smula 25 g jäst i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen lösts upp och tillsätt därefter 2 msk flytande smör (eller 25 g rumstempererat smör skuret i bitar), 2 msk ljus sirap och 1,5 tsk salt. Blanda därefter ner 7-8 dl rågsikt och kör degen ca 5 minuter i maskinen så du får en blank och smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Ta därefter upp degen på mjölat bakbord, knåda och kavla sedan ut till en rektangulär platta (ca 1,5 cm tjock). Lyft över degen till en bakpappersklädd plåt och kavla ut degen något, då den drar ihop sig vid överflyttningen. Skär degen i 12 rutor med hjälp av en kniv eller en degskrapa.
Låt brödet jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader och grädda det färdigjästa brödet i mitten av ugnen tills det har fått fin färg på både ovan- och undersidan (ca 15-20 minuter).
Om du vill ha en mjuk skorpa penslar du det varma brödet med lite kallvatten, och låter sedan brödet svalna på galler mellan bakdukar.
Tips! Dubbel sats deg som kavlas ut i en långpanna och delas i 24 bitar. Låt jäsa 45 minuter och grädda sedan i 175 graders värme i nedre delen av ugnen i drygt 20 minuter (varmluft).