Ost- och chilibröd

Ost- och chilibröd

Ett jättegott och saftigt bröd, som passar utmärkt som tillbehör till en soppa eller chili con carne. Receptet (här något modifierat) kommer från tidningen Mitt kök.

Värm 3 dl vatten till 37 grader. Smula 25 g jäst i en bunke och häll över vattnet, rör tills jästen har lösts sig och tillsätt därefter 1/2 dl olivolja2 tsk strösocker och 2 tsk flingsalt. Blanda sedan ner 7-8 dl vetemjöl och kör degen ca 5 minuter i maskin, tills du får en blank och smidig deg.

Låt degen jäsa under bakduk, ca 30 minuter.

Rör ihop 50 g rumstempererat smör, hackad röd chili efter smak, 2 dl riven smakrik ost och 1/2 dl hackad koriander eller bladpersilja.

Smörj en springform (25 cm i diameter) med lite smör eller olja.

När degen är färdigjäst tar du upp den på mjölat bakbord och knådar den. Dela degen i 10-12 delar och vänd delarna i ost- och chili smöret (du behöver inte forma degbitarna till fina frallor, utan låt dem vara lite ”oformade”). Lägg degbitarna i springformen. Om det är något smör kvar, klickar du det över brödbitarna.  

Sätt ugnen på 175 grader, se till så att ugnsgallret är i mitten av ugnen. Låt brödet jäsa medan ugnen blir varm.

Grädda brödet i mitten av ugnen tills det har fått fin färg, ca 30 minuter. L

åt svalna i formen under bakduk.