Ett recept som vann första pris i Matmagasinets bulltävling 2012. Jag förstår varför – det var grymt goda! Päron, kanel och polkagrisar = mums!
Smula 50 g (för söta degar) jäst i en bunke, tillsätt 5 dl vatten (37 grader) och rör ut jästen. Rör ner 1 dl strösocker, 1 tsk nystött kardemumma, 1/2 tsk salt samt 125 gram rumstempererat smör skuret i bitar.
Blanda därefter ner ca 11-12 dl vetemjöl och arbeta degen i ca 5 minuter i maskin så degen blir riktigt bland och fin.
Låt jäsa 60 minuter under bakduk.
Medan degen jäser gör du fyllningen: Mortla 12 polkagrisar fint och blanda pulvret med 75 g rumstempererat smör, 1/2 dl strösocker och 1 msk kanel. Skala och grovriv 2 päron, krama ur vätskan och rör ner päronen i polkagrissmöret.
Ställ ut ca 60 bullformar på plåtar.
När degen är färdigjäst knådar du den på mjölat bakbord, delar degen i två delar och kavlar ut till plattor (ca 1 cm tjock). Fördela polka- och päronsmöret över degen och pudra över lite potatismjöl (1-2 msk). Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Totalt ger hela degen 55-60 bullar.
Lägg bullarna i bullformar på plåtar och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader, pensla de färdigjästa bullarna med lite uppvispat ägg och toppa med pärlsocker.
Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.
Låt bullarna svalna på galler mellan bakdukar.