Vietnamesiska sommarrullar

Vietnamesiska sommarrullar

Upphovsmakaren till detta recept är Jennie Walldén, och originalreceptet hittar ni här. Vi fyllde våra rullar med handpillade räkor, buljongkokt kyckling, glasnudlar, sallad, alfagroddar, persilja, morot, gurka och salladslök. Så fräscht och gott – och lite starkt med den ena dipsåsen 🙂 De går enkelt att göra vegetariska/veganska om så önskas, välj fyllning som passar dig!

Börja att blanda ihop de båda såserna var för sig: 

1) 1 dl hoisinsås, 1 dl finhackade jordnötter/cashewnötter, 1 msk fisksås, 1 msk vatten och saften från 0,5 lime.

2) Saften från 1 lime, 3 msk fisksås, 1 msk strösocker, 1 riven vitlöksklyfta, saften från 1 msk riven färsk ingefära samt 0,5 röd chilifrukt (finhackad).

Förbered dina fyllningar, så du enkelt kan plocka ihop rullarna innan servering. Exempelvis:

 • Strimlad neutral sallad (ex. isberg eller cosmopolitan)
 • Gurka skuren i tunna stavar (utan kärnhus), ca 10 cm långa
 • Morot skuren i tunna stavar, ca 10 sm långa
 • Salladslök skuren i tunna stavar, ca 10 cm långa
 • Glasnudlar (räkna med 1-2 små nystan till 4 portioner)
 • Groddar (böngroddar, alfagroddar…)
 • Örter (ex. persilja, koriander, mynta…)
 • Soyabönor (edamame)
 • Lax i tunna skivor (salmalax eller kallrökt lax, om du inte hittar salma)
 • Handpillade räkor
 • Buljonkokt kall kycklingfile, skuren i bitar (se recept nedan).

Lägg rispapper i blöt några minuter enligt anvisning på förpackningen (en del ska ligga i kallt vatten och andra ska ligga i varmt vatten). Låt rispappret bli mjukt, så du kan hantera det (men inte fööör mjukt, du kommer märka skillnaden). Beräkna 3-4 rullar per person. 

Lägg fyllning på nedre delen av det mjuka rispappret, ca 5 cm från kanten. Tänk på att det du lägger underst är det som kommer synas när rullarna är klara, så lägg gärna örter och huvudråvaran (kyckling/räkor etc.) där. Vik över nedre delen över fyllningen, och sedan de båda sidorna. Rulla ihop till en tajt rulle. Lägg på serveringsfat och servera så fort du är klar med alla rullarna. Jag kan tänka mig att detta kan vara ett trevligt sätt att laga mat tillsammans vid bordet om man har gäster. Så får alla rulla sina egna rullar! 🙂

Servera rullarna med de båda såserna. 

Buljongkokt kyckling: Koka upp 1 liter vatten tillsammans med 1 msk kinesisk soya1 tsk sesamolja2 tsk fisksås1 tsk go-chu-jang (eller annan stark chilisås), 1/2 tsk vitlökspulver1/2 tsk nymalen svartpeppar samt 1 grönsaksbuljongtärning. Låt sedan ansade kycklinginnerfiléer småkoka i buljongen tills de är klara, 10-15 minuter. Beräkna tre innerfiléer per person om det är den enda sorten du gör. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *