Himmelskt god jordgubbssaft

Himmelskt god jordgubbssaft

Enkel jordgubbssaft – men ack så god! Satsen ger drygt 1 liter koncentrerad saft, som spädes 1+4 vid servering. 

Skölj och ansa 2 liter jorgubbar (ca 1 kg). Skär i bitar och lägg i en gryta tillsammans med 4 dl kallt vatten. Låt koka upp och sedan koka ca 10 minuter. Medan bären kokar mosar du dem mot grytans kant för att få ut så mycket smak som möjligt. 

Låt jordgubbskoket rinna av ner i en stor skål. Antingen använder du en ställning med silduk avsedd för just saft, eller så använder du det du har hemma – dvs. ett durkslag med en ren kökshandduk (inte vit…) i. Låt saften stå och rinna av ca 30 minuter. 

Mät hur mycket saft du fick ut, du borde fått ut ca 1 liter. Till 1 liter går det nämligen åt 6 dl strösocker. Häll den avrunna och uppmätta saften i en ren gryta, låt koka upp. Rör då ner strösockret och rör tills sockret har lösts upp. 

Häll upp saften på steriliserade glasflaskor (se nedan). Sätt på korken direkt och låt svalna på kökbänken innan du sätter in flaskorna i kylen. I kylen håller saften minst 6 månader (oöppnad), ca 1 månad om du har öppnat flaskan. 

Sterilisering av flaskor och burkar:

Jag brukar sterilisera burkar/flaskor genom att ställa dem och locken på en ugnsplåt. In med plåten i kall ugn och sätt sedan ugnen på 125 grader. När ugnen når bestämd temperatur så låt plåten stå i ugnen minst 10 minuter. Klart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *