Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj

Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj

Med syltsocker är det barsnligt enkelt att göra egen sylt. Och visst är hemgjord sylt godare än de stora märkenas som du hittar i butiken? Satsen ger ca 1 liter färdig sylt, villken du för hållbarhetens skulle bör fördela i mindre burkar. Det går ypperligt att använda frysta rabarber och jorgubbar om det inte är säsong för färska. 

Ansa och skiva rabarber, mät upp 14 dl och lägg i en stor gryta. Ansa och kvarta 2 liter jordgubbar, lägg i grytan. Tillsätt även 2 msk vaniljsocker (eller ta vaniljstång/vaniljpulver om du vill lyxa till det). 

Låt nu detta koka upp under omrörning. Det ser torrt ut i början, men både rabarber och jordgubbar kommer släppa ifrån sig vätska. Koka till en härlig kompott, det tar 15-20 minuter. Tillsätt då 7 dl syltsocker och låt småkoka ca 5 minuter. Japp, då var sylten klar!

Häll upp sylten på steriliserade glasburkar (se nedan). Sätt på locket direkt och låt svalna på kökbänken innan du sätter in burkarna i kylen. 

Sterilisering av flaskor och burkar:

Jag brukar sterilisera burkar/flaskor genom att ställa dem och locken på en ugnsplåt. In med plåten i kall ugn och sätt sedan ugnen på 125 grader. När ugnen når bestämd temperatur så låt plåten stå i ugnen minst 10 minuter. Klart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *