Köttbullar i smaskig tomatsås

Köttbullar i smaskig tomatsås

Saftiga köttbullar serverade i en basilika- och vindoftande tomatsås. Viva Italia!

Börja med köttbullarna: Blanda 3/4 dl tomatjuice (från krossade tomater som du ska använda till tomatsåsen) med 2 msk ströbröd. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Låt svälla ca 5 minuter. Rör sedan ner 500 g blandfärs1/2 finhackad gul lök och 1 finhackad vitlöksklyfta. Blanda snabbt samman köttbullssmeten och forma sedan ca 25 köttbullar. Ta kallt vatten på händerna så går det enklare. 

Stek köttbullarna i omgångar i en klick smör. De behöver inte bli helt genomstekta eftersom de ska puttra i tomatsåsen strax. 

Fortsätt med tomatsåsen: Koka samman 500 g krossade tomater (ja, du har ju redan tagit lite av juicen från paketet) med 1 dl vin (rött eller vitt) samt 1 msk kalvfond. Om du tar vitt vin tipsar jag om att även tillsätta 1 msk mörk balsamvinäger i såsen, för mer djup. Krydda såsen med saltnymalen svartpeppar samt lite strösocker. Tillsätt även ett litet knippe skuren basilika. Låt de stekta köttbullarna bada i den småputtrande tomatsåsen medan du kokar pastan

Som du ser serverade jag mina köttbullar med tagliatelle och smörstekt sparris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *