Hallonbullar

Hallonbullar

Vetedegen enligt Leila Lindholms recept. Fyllningen enligt tidningen Matmagasinets recept. Perfekt sommarfika 

Vetedeg: Värm 3 dl mjölk (1,5-3 % fetthalt) till 37 grader. Smula 50 g jäst i en degbunke och slå den värmda mjölken över. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt då 1,5 dl strösocker150 g rumsvarmt smör0,5 tsk salt samt 1 ägg. Blanda samman och rör sedan ner 10-12 dl vetemjöl, lite i taget. Knåda degen smidig, vilket tar 5-10 minuter i maskin. Degen ska börja släppa från degbunkens kanter, men ska ändå vara lite klibbig. Forma degen till en boll, mjöla insidan av degbunken. Lägg en bakduk över degen och låt den jäsa 45-60 minuter. 

Fortsätt med fyllningen: Rör samman 200 g Philadelphia-ost1 dl florsocker1 tsk vaniljsocker och skalet från 0,5 citron (tänk på att bara få med det yttersta gula skalet, då det vita är beskt). Ställ skålen i kylen. 

Rensa 4 dl färska hallon, gärna små söta skogshallon om du har tillgång till det.

Är degen färdigjäst nu? Perfekt! Ställ ut ca 35 pappersformar på två bakplåtar. 

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Halvera degen. Kavla ut ena halvan till en rektangulär platta, ca 5 mm tjock. Bred ut hälften av Philadelphia-fyllningen och strö över hälften av hallonen. Rulla ihop till en tajt rulle, från långsidan. Skär sedan i skivor, ca 2 cm tjocka. Lägg skivorna i pappersformarna. Lägg en bakduk över bullarna. Upprepa sedan proceduren med kvarvarande deg. Låt bullarna jäsa 30-40 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg blandat med en skvätt mjölk. Grädda bullarna en plåt i taget i ca 8 minuter. Låt sedan svalna under bakduk. 

Bullarna går så klart bra att frysa. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *