Dessert nyårsafton 2018! ”James Bond”-tema och en lyxigare variant än ”Jordgubbar och grädde” som Ian Flemming nämnde i ”Casino Royale”. Receptet hittade jag på ”Mitt kök”:s hemsida och satsen ger 6-8 portioner, ca 1 liter parfait.
Välj själv om du vill ha färska eller frysta jordgubbar. Så här mitt i vintern valde vi frysta. Välj alternativ A eller B:
A) Mixa 1 liter färska jordgubbar fint.
B) Tina och koka upp 500 g frysta jordgubbar. Tar du frysta svenska behöver du inte koka bären, men det måste du göra om du tar utländska pga bakterierisk. Mixa jordgubbarna fint. Låt svalna!
(Ta ev. undan 0,5 dl jordgubbsmix till servering).
Blanda de mixade bären med 2-3 msk mörk rom.
Separera 2 ägg.
Vispa äggvitorna och 2 msk strösocker till fast skum.
Vispa 2 dl vispgrädde fluffigt i nästa bunke.
Vispa äggulorna och 0,5 dl florsocker i den tredje bunken.
Blanda de mixade jordgubbarna med äggulevispet. Vänd sedan försiktigt ner vispgrädden och slutligen äggvitorna.
Häll smeten i en form och ställ i frysen minst 8 h, det går bra att göra parfaiten dagen innan servering.
Servera på valfritt sätt. Vi gjorde en desserttallrik med temat ”Jordgubbar och grädde”:
- Jordgubbsparfait
- Vispad grädde
- Smulad havrekaka
- Maräng färgad med röd färg
- Färska jordgubbar
- Jordgubbssås