Apfelstrudel

Apfelstrudel

Vi hade en liten Oktoberfest! Himla skoj tema! Huvudrätten läggs upp inom kort, jag prioriterar dessert som alltid 🙂

Skala, kärna ur och grovriv fasta äpplen. Beräkna 1 äpple per person. Stek äpplerivet i lite smör och smaksätt med råsocker och kanel. När äpplena börjar mjukna men inte blivit till mos lägger du över dem i en skål och låter svalna något.

Man kan ha russin i sin strudel, men det hoppade jag över… Om du vill ha russin är tipset i många recept att blötlägga russinen i antingen vatten eller rom. Då blir de mjukare.

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smör, jag skulle tippa att det gick åt 50 g smör till en strudel (jag gjorde tre…). Lägg ett ark filodeg på ett bakplåtspapper. Pensla med smält smör och lägg på ytterligare ett ark filodeg, upprepa en gång till så att du har tre lager med filodeg. Fördela äpplerivet längs med ena långsidan och rulla sedan ihop till en rulle. Kom ihåg att vika in ändarna innan du rullar ihop din strudel. Pensla rullen med uppvispat äggula. Nästa gång kommer jag testa att fördela äpplerivet över hela degen, så att den fördelas bättre…

Apfelstrudel smör
Apfelstrudel äpplen
Apfelstrudel ugn

Grädda din apfelstrudel i nedre del av ugnen tills den är gyllene och frasig, kolla även undersidan. Det tar ca 25 minuter.

Låt svalna. Skär i bitar, pudra över florsocker och servera med vaniljglass eller vispad grädde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *