Sushitårta

Sushitårta

Absolut gott, men vanlig sushi är så klart nättare och fräschare 🙂 Men kul att tillaga och servera! Receptet räcker till 7-8 portioner.

Skölj och koka 6 dl sushiris enligt förpackningen. Jag brukar koka mitt ris tills det nästan är klart och sedan får det vila under lock bredvid spisen ca 15 minuter.

Medan riset kokar rör du samman sushivinägern i en liten skål: 4 msk risvinäger2 msk strösocker och 1 msk salt. När riset är klart rör du ner vinägerblandningen, låt sedan riset svalna.

Dags för fyllningarna!

Varmrökt lax

  • 1 varmrökt laxfilé (helst naturell)
  • 50 g cream cheese
  • 1 dl majonnäs (gärna japansk Kewpie)
  • pressad citron (ca 0,5 citron)
  • wasabipasta efter tycke och smak
  • salt och nymalen svartpeppar

Avokado

  • 2 avokado
  • 150 g cream cheese
  • pressad citron (ca 0,5 citron)
  • wasabipasta efter tycke och smak
  • salt och nymalen svartpeppar

    Klä en springform (22 cm diameter) med plastfolie.

    Lägg ett lager ris i botten av formen (1/3 av det tillagade riset). Bred avokadoröran över. Ett nytt lager ris och därefter röran med varmrökt lax. Avsluta med kvarvarande ris.

    Låt tårtan stå i kylen ca 30 minuter för att ”sätta sig”.

    Ta fram ett serveringsfat och stjälp eller lägg upp tårtan. Garnera på valfritt sätt. Jag hyvlade gurka med osthyveln samt lade kallrökt lax över toppen. Jag avslutade med lite japansk majonnäs samt alger.