Mac'n'cheese

Mac’n’cheese

En krämig mac’n’cheese toppad med krispigt baconsmul. Godare än gott och som bomull kring hjärtat… 😉

Stek 1-1,5 paket bacon krispigt. Ta fram matberedaren och mixa ca 200 g vitt bröd fint. Det går utmärkt med en halvtorr baguette eller liknande. Mixa sedan det knapriga baconet. Blanda brödsmulor och bacon i en skål. Jag tillsatte även en skvätt rapsolja. Låt skålen stå på köksbänken så länge.

Fortsätt med att koka 5 dl makaroner, gärna en större modell om du hittar. Jag använder överlag fullkornspasta, men här vill jag ha ljus pasta. Makaronerna ska ha lite tuggmotstånd kvar, för att inte bli för mjuka efter tiden i ugnen.

Sätt ugnen på 225 grader, ugnsgallret ska vara över i mitten av ugnen.

Smält ca 40 g smör i en tjockbottnad gryta. Tillsätt 2 msk vetemjöl och vispa runt. Häll sedan ner 6 dl mjölk (3 % fetthalt) under vispning. Låt koka upp och sedan småputtra ca 10 minuter. Krydda med salt och peppar (vit eller svart, välj själv). När såsen har kokat samman tar du den från värmen och rör ner 100 g riven ost, gärna cheddar eller annan smakrik ost.

Blanda de varma makaronerna med ostsåsen och fördela sedan detta i fyra portionsformar. Fördela bröd- och baconsmulet över.

Låt sedan formarna stå i övre delen av ugnen tills bacon- och brödsmulet har blivit krispigt på toppen. Använd gärna grill för att få extra skjuts i ugnen. Tar ca 10 minuter att få det krispigt och fint.

Tips! Om matlåda önskas går det utmärkt att göra direkt i glasmatlådan, praktiskt och snyggt!

Tips nr 2! Istället för att värma upp ugnen och ge brödsmulor krispig yta kan du istället steka på smulet i baconfettet som är kvar i stekpannan. Kör på medelvärme och rör hela tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *