Rödlöksmarinerad fläskfilé

Rödlöksmarinerad fläskfilé

Satt och bläddrade i gamla mattidningar på jakt efter något “nytt” recept på kall, marinerad fläskfilé. I “Matmagasinet” nummer 4/2005 hittade jag detta recept. Mycket gott och enkelt! Receptet räcker till middag för sex hungriga personer. Jag uppskattar att det räcker till det dubbla antalet personer om du serverar det på en buffé där du har andra kött eller charkuterier. 

Sätt ugnen på 175 grader. 

Putsa 2 fläskfiléer á 600 g styck. Gnid in dem med en kryddblandning som du har stött i morteln: 1 tsk torkad timjan1 tsk torkad rosmarin samt salt och svartpeppar

Hetta upp smör i en stekpanna och bryn filéerna i omgångar. Lägg över dem i en ugnsfast form, häll lite vatten i stekpannan och häll sedan vätskan i botten av ugnsformen. 

Låt köttet gå klart i nedre delen av ugnen tills din stektermometer visar 65 grader (genomstekt), det tar ca 20 minuter. 

Medan köttet är i ugnen rör du samman marinaden som det varma köttet ska läggas i. Hacka 1 liten rödlök och skiva 1-2 vitlöksklyftor. Blanda rödlöken och vitlöken med 1,5 dl vatten2/3 dl vitvinsvinäger1,5 tsk salt samt 1 tsk grovmalen svartpeppar

Är köttet färdigt? Ta ut det och låt det svalna några minuter innan du lägger det i dubbla plastpåsar, häll marinaden i påsen. Knyt igen påsen och massera sedan köttet så marinaden får börja smaksätta köttet. Låt köttet ligga i kylen 1 dygn, massera det då och då med marinaden.

Vid servering är det bara att skiva upp köttet, mycket smidigt! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *