Äppelgalette

Äppelgalette

Jag har sett “galette” i flera bakböcker, men inte testat. Så rustikt, tjusigt och gott det var! Som en vanlig paj men utan pajformen. En klassisk komo med äpple och kanel blev premiärbaket. Receptet kommer från Roy Fares bok “Delicious” – bakverk för en godare höst och vinter”. 

Börja med pajdegen: Häll 4,5 dl vetemjöl1 msk strösocker och 0,5 tsk salt i matberedaren. Tillsätt 200 g kylskåpskallt smör skuret i små bitar. Kör till en smulig massa. Tillsätt 0,75 dl kallt vatten och kör snabbt ihop till en pajdeg (en “boll”). Forma degen till en platt boll och lägg i plastfolie. Låt vila ca 20 minuter i kylskåpet. 

Medan pajdegen vilar gör du fyllningen: Skala, kärna ur och skiva 4 stora äpplen. Lägg äppelskivorna i en stor skål och tillsätt 1 msk flytande honung2 msk strösocker och 2 tsk kanel. Blanda runt ordentligt. 

Har det gått 20 minuter nu? Bra! Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. 

Kavla ut pajdegen till en rundel, ca 30 cm i diameter. Låt kanterna vara lite rustika, det ska inte vara en perfekt cirkel. Du kan behöva lite vetemjöl vid utkavlingen. 

Lyft över degrundeln till den bakpappersklädda plåten. Lägg fyllningen i mitten av degen, men lämna en kant runt om (ca 4 cm). Skär 15 g kallt smör i bitar och fördela över äpplena. Vik in degkanten över fyllningen, och pensla sedan degkanten med uppvispat ägg. Avsluta med att strö råsocker på kanten. 

Grädda pajen i mitten av ugnen i 40-45 minuter, använd gärna varmluftsfunktionen. Kontrollera att pajbottnen är bakad innan du tar ut kakan ur ugnen. 

Låt kakan svalna något. Servera sedan kakan med ex. vaniljglass eller vaniljsås

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *