Kåldolmar i lite modernare tappning, med savoykål istället för vitkål. Mycket gott! Jag fick ut 10 st kåldolmar av denna satsen. Inspirationen kommer från ett recept från Mitt kök/Expressen.
Börja med att koka riset som ska vara i fyllningen: Koka 0,5 dl riskorn i 1,5 dl mjölk (jag tog faktiskt risottoris, då jag tänkte att det skulle funka bättre än mitt vanliga basmatiris… 😉 ). Passa noga, då det bränns lätt i bottnen av kastrullen. Låt sedan riset svalna.
Koka upp vatten i en stor gryta. Plocka ca 10 blad från ett savoykålhuvud. Blanchera bladen i omgångar i det kokande vattnet. Lägg de blancherade bladen i en skål med iskallt vatten, låt ligga där tills de ska användas till dolmarna.
Sätt ugnen på 225 grader.
Hacka 1 liten gul lök och blanda med 300 g fläskfärs. Rör ner det avsvalnade riset samt 1 ägg och 0,5 dl mjölk. Krydda med torkad mejram (ca 2 tsk) samt salt och nymalen svartpeppar.
Fördela färsen över kålbladen. Vik och rulla ihop till små paket/dolmar. Lägg dem i en smord ugnsfast form. Ringla sedan lite ljus sirap och smält/flytande smör över dolmarna innan de åker in i ugnen. Stek kåldolmarna i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
Tips! Ta tillvara skyn som bildas i formen. Blanda den med vispgrädde, kalvfond, soya samt salt och nymalen svartpeppar. Koka ihop till en smaskig gräddsås.
Klassiska tillbehör är självfallet kokt potatis, lingonsylt och snabbinlagd gurka – skivad gurka som läggs i 1-2-3-lag som smaksätts med lite hackad dill.