Zebracheesecake

Zebrachesecake

Jag har kikat på detta recept på “Brinken bakar” länge, men trott att det var superkomplicerat… Men det var ju himla enkelt! Med hög wow-faktor! Jag använde matskedar för att göra ränderna, men tänker att tesked ger finare ränder. Man kan nästan säga att det är en mindfullnessövning att lägga samman denna cheesecake 😉 Originalreceptet är en cookie-botten, men jag körde klassisk Digestive.

Börja med kexbotten: Mixa 100 g Digestivekex fint och blanda med 50 g smält smör. Tryck ut i botten på en form, antingen silikonform eller form med löstagbar kant (springform). Ställ i kylen så länge.

Fortsätt med fyllning(arna): Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten ca 5 minuter. Hetta upp 1 dl vispgrädde och låt sedan de urkramade gelatinbladen smälta däri. Ställ grädden åt sidan och låt svalna av.

Smält 75 g vit choklad och 75 g mörk choklad (55 eller 70 % kakaohalt) i varsin skål och låt sedan svalna.

Vispa 1,5 dl vispgrädde fluffig, men inte för fast. Vispa snabbt samman 150 g cream cheese och 100 g florsocker (drygt 1,5 dl) i en annan skål.

Vispa eller rör nu ner grädden med gelatin i cream cheese-blandingen. Vänd sedan ner den vispade grädden med lätta tag.

Fördela fyllningen i de två skålarna med smält choklad (viktigt att chokladen har svalnat nu).

Nu har du en ljus och en mörk fyllning, eller hur?

Ta fram din kexbotten och börja lägga ihop cheesecake-fyllningarna, en tesked eller matsked taget (bestick). Börja i mitten med en ljus klick, lägg sedan en mörk klick i mitten av den ljusa. Fortsätt så tills all smet är utklickad => ett randigt mönster bildas.

Låt kakan stå i kylen över natten. Om du använder silikonform (som jag) måste kakan frysas för att kunna “ploppas ut” ur formen. Men å andra sidan möjliggör detta att du kan förbereda kakan i god tid!

Dekorera med vad du önskar, jag valde hyvlad choklad och godis (KitKat). En lekfull cheesecake, helt enkelt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *