Kärleksmumscheesecake

Kärleksmumscheesecake

Camilla Hamid, drottningen av att uppdatera klassiker! Hon gör kakan i en 20 cm-form, men jag gjorde den lägre och valde en form med 24 cm diameter. Mäktig och chokladig, så jag ångrar inte mitt val 🙂

Börja med kexbottnen: Krossa/mixa 10 Digestivekex, rör ner 1 msk kakao. Smält 75 g smör och rör ner. Tryck ut kexsmulorna i botten av en form med löstagbar kant eller en silikonform. Ställ i kylen så länge.

Fortsätt med fyllningen: Grovhacka 300 g mörk choklad (55 % kakaohalt, valde jag), smält chokladen över vattenbad eller i micron. Låt svalna.

Vispa samman 600 g cream cheese och 2 dl vispgrädde. Tillsätt den avsvalnade chokladen och vispa samman. Avsluta med att sikta ner 2 dl florsocker och rör snabbt ihop till en jämn smet.

Fördela smeten över kexbottnen. Smeten är rätt tjock, så du får vara försiktig så du inte förstör kexbottnen. Låt cheesecaken stå i kylen minst 1 h.

Tips! Jag använder ofta silikonformar, men då behöver kakan frysas för att kunna tas ut ur formen. Å andra sidan är det ju en fördel om man vill förbereda inför en större fest. Låt bara kakan tina långsamt i kylen över natten innan den ska avnjutas.

När servering närmar sig är det dags för glasyren! Jag har halverat originalreceptet, då jag tyckte det blev alldeles för mycket:

Smält 35 g smör och ta kastrullen från värmen, tillsätt 0,25 dl starkt kaffe. Sikta ner 1,5 dl florsocker, 0,5 msk vaniljsocker och 0,5 dl kakao. Rör snabbt ihop till en slät glasyr.

Lägg cheesecaken på serveringsfatet och bred glasyren över. Toppa med kokosflingor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *