Kladdkaka med rabarberpannacotta

Kladdkaka med rabarberpannacotta

Camilla Hamids “My kitchen stories” på köket.se är en guldgruva för sötsaker. Denna kaka är perfekt att göra mitt i vintern när man har rabarber i frysen. Jag bjöd mina kollegor på denna kaka och det blev högt betyg från samtliga 🙂 Kakan görs färdig dagen innan, så den är en superb dessert när det vankas kalas eller middagsbjudning.

Pannacottan passar även ypperligt att vispa upp och använda som topping eller fyllning i annat bakverk. Låt bara pannacottan stelna i en stor skål över natten och vispa sedan upp den med elvisp.

Sätt ugnen på 175 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen. Spänn fast en bit bakplåtspapper i botten av en bakform med löstagbar kant (diameter 20-22 cm).

Börja med kladdkakan. Här kan du ta ditt eget favoritrecept eller så kör du på detta som enkelt rörs ihop, utan vispning: 

Smält 100 g smör i en kastrull. Häll ner resterande ingredienser: 2 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker, 1,5 dl vetemjöl, 0,5 dl kakao, 1 krm salt samt 2 ägg. Rör snabbt ihop till en chokladig smet och bred ut den i bakformen. Grädda kakan i mitten av ugnen i 13-16 minuter, beroende på hur stor form du har och hur kladdig du vill ha kakan 🙂 

Låt kladdkakan svalna innan du fortsätter med toppingen. 

Rabarberpannacotta

Koka en kompott på 500 g rabarber, skuren i bitar, samt saften från 1 citron. Här går det som sagt utmärkt med frusen rabarber. Om tiden tillåter brukar jag tina rabarbern först eftersom den lätt blir isig när den ligger i frysen. Man vill ju inte spä ut den goda rabarbersmaken med vatten! Det tar ca 5 minuter att koka en kompott, låt sedan kompotten rinna av i en finmaskig sil med en skål under. Ta tillvara på vätskan, men kasta “moset” som liksom har gjort sitt nu. 

Blanda vätskan från rabarberkoket med 3 dl vispgrädde1-1,5 dl strösocker samt 0,5 tsk agar agar-pulver i en kastrull. Koka upp och låt sedan koka under konstant omrörning i ca 3 minuter. Jag färgade min pannacotta med lite röd gelfärg, då mina rabarber är mer gröna än röda… Men det är absolut ingen måste, en ljusgrön fyllning är ju precis lika god!

Häll fyllningen över den avsvalnade kladdkakan och ställ sedan formen i kylen fram till servering. Kakan behöver kylas minst 4 h, men gärna över natten. Dekorera med valfria vackra och goda ting, jag tog hyvlad vit choklad och en myntakvist. Enkelt och vackert!

Kladdkaka rabarber

P.S. 

Självklart kan du ta gelatin istället för agar agar-pulver. Enligt Google-sökning blir doseringen följande för detta recept:

0,5 tsk agar agar = 1 tsk gelatinpulver = 2 gelatinblad. 

Gelatinpulver tilsätts i den färdigkokta fyllningen. 

Gelatinblad blötläggs i kallt vatten ca 5 minuter, kramas ut och får smälta ner i den färdigkokta fyllningen. 

Och du, om du gör dubbel sats funkar den fint att grädda i en långpanna! Då får du ut ca 40 fikabitar.

Kladdkaka rabarber långpanna


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *