Självklart väljer vi jätteräkor från godkända odlingar! Tina frysta jätteräkor, beräkna 10-15 räkor per person (ca 450 g). Koka ris till fyra personer. Rör ihop frityrsmeten: 2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 0,5 tsk salt, 1 äggvita och 1,5 dl ljus öl. Lägg ner räkorna i frityrsmeten. Hetta upp neutral olja till 180 grader, i […]
Etikett: blomkål
Asiatisk kålsallad med grillad rotselleri
Jag har redan nämnt förträffligheten över Mette Løvboms kokbok ”Kålboken”, men jag hittar nya godingar hela tiden i den. En fräsch, vegansk kålsallad med grillad rotselleri. Inte ens maken saknade köttbiten till denna rätt! Det är en hel del ingredienser, men när allt väl är sköljt och skuret så går själva matlagningen faktiskt ganska fort. […]
Grillad blomkål med dragonpesto
Nya favoritkokboken ”Kålboken” av Mette Løvbom, ett hett tips! Blomkål med en dragondoftande pesto. Fräscht och gott! Färsk dragon var slut i butiken, så jag fick ta färsk bladpersilja och lite torkad dragon istället. Funkade det oxå! Börja med att rosta 4 vitlöksklyftor med skalet kvar i lite olivolja på medelvärme i stekpanna. Eller i 10 minuter i […]
Blomkål- och broccolisallad med örtvinegrette
Jag har helt snöat in på rå blomkål och rå broccoli 🙂 Krispigt, fräscht och gott! Om du inte vill ha helt råa grönsaker kan du låta dem bada (ej koka) i hett vatten några minuter, så blir de lite snällare mot magen. Skölj och ansa 250 g broccoli och lika mycket blomkål (ca 1/2 huvud). Jag brukar även ta […]
Vinpocherad torskrygg, hummerskum och citrondressat äpple
Vinnaren av 2016:år Kockarnas kamp, Edin Dzemat, är skapare till originalreceptet. Här kommer en något förenklad variant. Rätten är faktiskt lättlagad, även om den låter avancerad. Rätten tar 30-45 minuter att laga, beroende på hur pass tillagad du vill ha fisken. Äpplet är det som ger rätten karaktär och faktiskt en lite lyxig känsla, enligt […]
Blomkålsmos
Måndag-fredag drar vi ner på kolhydraterna, så det krävs nya tillbehör till vardagsmaten. Blomkålsmos var riktigt gott, även om konsistensen inte riktigt var som potatismos. Men good enough 🙂 Till fyra personer går det åt 1-1,5 blomkålshuvuden, beroende på storlek (och hur hungrig man är, förstås!). Ansa och skölj blomkålen, skär ner den i buketter. Koka […]
Grillad blomkål
Ett frächt tillbehör till sommarens grillmiddagar! Skiva 2 blomkålshuvuden i 2,5 cm breda skivor (borde bli 2-3 skivor per huvud). De blomkålsbuketter som lossnar kan du använda till någon annan god maträtt, så spara dem i lite kallt vatten i en skål i kylen. Blanda en örtolja: 1 dl olivolja, 2 msk pressad citron samt salt och svartpeppar. Smaksätt med skurna färska örter enligt tycke och smak (jag tog basilika och oregano). Lägg […]