Smörgåstårta med lax och grönkål

Smörgåstårta med julen som inspiration

Jul är över och det finns fortfarande rester från julbordet i kylskåpet… Jag fick en idé! En smörgåstårta fylld med gravad lax och grönkål. Riktigt gott – men mäktigt! Denna tårta täcker absolut till sex personer, man orkar bara äta en liten bit om man väljer ett grövre bröd…

Fyllning med lax:

 • Ca 150 g gravad (eller kallrökt lax), som tärnas fint. Jag gjorde för första gången hemgravad lax, med rödbeta och citron. Därav blev min laxröra väldigt rosa.
 • 2 hårdkokta, grovhackade ägg. Tips! Jag grovhackar äggen med hjälp av äggskäraren. Först skivar jag ägget vanligt och sedan vrider jag ägget ett kvarts varv. Smidigt!
 • Ca 1,5 dl crème fraiche
 • 1 msk majonnäs
 • Ett par rejäla matskedar lättvispad grädde
 • Lite citronskal
 • Salt (beroende på hur salt laxen är) samt nymalen svartpeppar.

Fyllning med grönkål:

 • 2-3 stjälkar grönkål, beroende på storlek. Mixa grönkålen fint i matberedaren. Jag använde kålen rå, men om du vill kan du ge kålen ett hett bad någon minut för att göra den mjukare och mildare. En smaksak, helt enkelt! Jag lät även en klick av créme fraichen åka med i mixern, för att verkligen få fram den gröna färgen från kålen.
 • Ca 1,5 dl crème fraiche
 • 1 msk majonnäs
 • Ett par rejäla matskedar lättvispad grädde
 • Salt (beroende på hur salt laxen är) samt nymalen svartpeppar.

Lägg ihop smörgåstårtan med valfritt bröd. Jag testade Lingongrova, istället för den kanske mer vanliga formfranskan. Min tårta blev fem brödskivor hög, totalt tio skivor bröd användes. Skivorna lades omlott, dels för att få lagerna att hålla ihop bättre och för att ge ett rundare resultat.

Vid servering bredde jag ett tunt lager av en blandning av vispad grädde, créme fraiche och majonnäs. Typ slattarna… Hur mycket av vardera? Ja, du… Kanske 1 dl lättvispad grädde, 0,5 dl créme fraiche och 0,5 msk majonnäs.

Med inspiration från Brinken bakar klädde jag smörgåstårtan med flätad gurka. Gurkan hyvlades på längden med osthyvel innan först toppen och därefter sidorna täcktes. Lite mandolinstrimlad polkabeta fick bli själva “rosen på tårtan”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *