Steamed buns with pulled salmon

Steamed buns with pulled salmon

Ångade bröd med dragen lax. Alltså, det låter bättre på engelska… “Bao” kommer ursprungligen från Kina men har snabbt spridit sig utanför landets gränser. Och vilken tur, det är ju sååå gott! Receptet hittade jag via Facebook på KIT.se. Klicka här för att se instruktionsfilm! Satsen ger 24 bröd, beräkna ca 3 bröd per person. Bröd som går över ska enligt KIT gå utmärkt att frysa in och vara lika fina efter upptining (mina är i frysen nu, så jag kan inte uttala mig än…). 

Börja med bröden: Värm 3 dl mjölk (gärna 3 % fetthalt) till 37 grader. Smula 25 g jäst i en degbunke, häll mjölken över och låt jästen lösas upp. Tillsätt sedan 1 msk strösocker, 0,5 msk salt, 80 g rumstempererat smör samt 9 dl vetemjöl blandat med 1 tsk bakpulver.

Låt sedan maskinen knåda degen länge, 10 minuter behövs. När degen är färdigknådad låter du degen jäsa under plastfolie i 60 minuter. 

Har degen jäst färdigt nu? Ta upp degen på lättmjölat bakbord och dela i 24 bitar. Om du väger bitarna ska de ligga på 35-40 g/styck. Knåda varje degbit och kavla ut till en oval, tunn platta. Pensla lite neutral olja över brödbiten och vik över.

Lägg över brödbitarna på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i 45-60 minuter.

Medan brödbitarna jäser hinner du förbereda några tillbehör. Vi tog detta vid premiärtillfället: 

  • Sriracha-majjo (blanda majonnäs och chilisåsen Sriracha till önskad hetta)
  • Gurka i skivor
  • Limepicklad rödkål
  • Picklad rödlök 
  • Grovhackade nötter (cashew eller jordnötter)
  • Skuren salladslök
  • Bladpersilja

Så här fina blir brödbitarna när de är färdigjästa 🙂

Dags att ånga bröden! Antingen gör du det i en ånginsats eller som jag, i ett durkslag som täcks med aluminiumfolie för att inte släppa ut så mycket ånga.

Koka upp vatten i en gryta, kontrollera så att durkslaget inte når vattenytan – bröden ska ju ångas, inte kokas. Klipp till en bit bakplåtspapper så att det passar bottnen på durkslaget. Ånga 3 bröd i taget i 6-7 minuter. Akta så du inte bränner dig på den heta ångan! Upprepa proceduren tills alla bröd är ångade. Fyll på med mer vatten efter hand. 

Låt bröden svalna under bakduk. Packa dem sedan i plastpåsar för att behålla mjukheten, om du inte ska äta dem med en gång. 

Då var det bara laxen kvar! Jag penslade portionsbitar av lax med teriyakisås och stekte laxen i lite neutral olja. Sedan lade jag laxbitarna i en skål och drog isär fiskköttet lite grann. Jag toppade med ytterligare lite teriyakisås och svarta+vita sesamfrön

Mycket gott!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *