Vispat brynt smör

Vispat brynt smör

Jag tog en bild på bara smöret. Det gör sig liksom inte på bild, helt grått och brunt… Så det blir på hela anrättningen, vilket var ugnsstekt lax och lättkokta primörer. Rostade solrosfrön på toppen gav härligt crunch! Receptet på det vispade smöret hittade jag hos vår älskade Tina Nordström (“Jättegott!”). Går du in på hennes sida ser du även ett klipp när Tina gör detta underbara lilla smör.

Om du har möjlighet, ställ in en vispskål av metall eller glas i frysen.

Smält och bryn 150 g smör tills det “tystnar”. För mig funkar det bäst att bryna smör på medelhög värme i en kastrull. Du kommer känna den underbara koladoften sprida sig i köket. Följ Tinas, och mitt, tips att bryna lite längre än vad du tror behövs. När du tror att det är klart, kör lite till.

Låt smöret svalna något i rumstemperatur.

Ta fram den frysta skålen, häll ner smöret samt 1 tsk pressad citron. Vispa som en galning, helst för hand, tills ett krämigt smör bildas. Gör gärna detta över isbad, dvs. i en större skål fylld med vatten och isbitar. Ju fortare man kyler ner det smälta smöret desto bättre! Smaka ev. av smöret med lite salt och nymalen svartpeppar.

Låt nu smöret stå i rumstemperatur medan resten av middagen blir färdig. Sätt inte in smöret i kylen, då förlorar det så klart sin härliga krämighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *