Vit kladdkaka med vispad blåbärspannacotta

Vit kladdkaka med vispad blåbärspannacotta

Man behöver inte vispa upp pannacottan, men jag tycker den blir så härlig när den är lite fluffigare 🙂 Nu gjorde jag en vit kladdkaka, men en mörk går lika fint! 100 g mörk choklad (55 % kakaohalt) och 2 msk kakao blir då smaksättningen.

Blåbärspannacottan behöver tid i kylen (och ev. frysen), så den börjar vi med.

Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten ca 5 minuter. I en kastrull blandar du samman 3 dl vispgrädde, 2,5 dl blåbär (frysta går utmärkt) och 1 tsk strösocker. Låt grädden koka upp och ta sedan kastrullen från värmen. Mixa slätt med stavmixer och sila sedan ner i en ny skål. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma blåbärsgrädden.

Nu har du två alternativ:

a) Häll blåbärsgrädden i en silikonform. Låt svalna innan du ställer formen i frysen.

b) Låt pannacottan stelna i skålen (typ över natten). Vispa därefter upp den och välj nu att antingen breda/spritsa ut den på kakan eller lägga i en silikonform som åker in i frysen. Jag valde det sistnämnda.

Dags för kladdkaka!

Sätt ugnen på 175 grader, gallret ska vara i mitten av ugnen.

Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, diameter 22 cm. Smörj kanten med lite smör. Jag föredrar detta sätt framför smör och ströbröd, men du väljer själv vilken variant du kör!

Smält 100 g smör i en något större kastrull (2 l) och häll sedan ner 100 g grovhackad vit choklad. Ställ åt sidan och tillsätt sedan 2 dl strösocker och därefter 2 ägg, ett i taget och rör emellan. Sikta ner de torra ingredienserna; 2 dl vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker och 0,5 tsk salt. Rör snabbt ihop till en slät smet.

Häll smeten i formen och grädda sedan i 15-20 minuter beroende på hur kladdig kaka du önskar och hur din ugn fungerar. Alla ugnar är olika, hos mig blev 17 minuter helt perfekt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *