Morotssoppa med fetaostfylld tortilla

Morotssoppa med fetaostfylld tortilla

En härligt gulorange soppa som man blev glad av! Receptet är hämtat från lokaltidningen Smålandsposten.

Sätt ugnen på 200 grader. Skala 1 kg morötter och skär i mindre bitar. Lägg morötterna i en ugnsfast form, ringla över lite olivolja och toppa med färsk eller torkad timjan. Rosta morötterna i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Hacka 1 gul lök och fräs den i lite olivolja i botten av en stor gryta. Tillsätt 1 dl vitt vin och låt koka tills hälften av vätskan återstår.

Koka under tiden upp 1 liter vatten i vattenkokaren. Häll ner det kokande vattnet i grytan tillsammans med 2 grönsaksbuljongtärningar.

Nu borde morötterna vara klara, tillsätt dem i grytan och mixa därefter soppan slät med stavmixer. Rör ner 1 dl mellan- eller vispgräddesaften från 1 citron och 1 tsk paprikapulver. Vill du ha lite hetta i så pudra över cayennepeppar. Låt soppan koka samman och smaka av med salt och svartpeppar.

Ett gott tillbehör till soppan får du om du mosar 100 g marinerad fetaost (inlagd i glasburk) med 1 dl crème fraiche, smaksätt med 1 liten pressad vitlöksklyfta samt salt och svartpeppar. Bred ut fyllningen på 3-4 tortillabröd. Toppa med ytterligare bröd, så att du får 3-4 runda ”dubbelmackor”. Hetta upp en stekpanna, stek tortillabröden på ganska hög värme tills bröden får fin färg på båda sidorna. Skär i bitar och servera till soppan.