Sötpotatisgratäng serveras med fördel till kyckling eller en köttbit. Mycket gott! Gratängen måste kokas innan den åker in i ugnen, annars blir den inte krämig. Detta gör den perfekt att förbereda, om man t ex ska ha middagsgäster.
Skala och tärna (2×2 cm) 1 kg sötpotatis (4-5 st).
Hacka 1 gul lök, 1 vitlöksklyfta och 1/2-1 röd chili.
Fräs vitlök, lök och chili i en klick smör i en stor gryta. När löken mjuknat tillsätter du den tärnade sötpotatisen, 3 dl vispgrädde och 1 dl mjölk. Krydda med salt och svartpeppar.
Låt småkoka 10-15 minuter, tills potatisen är nästan mjuk.
Lägg över i en stor gratängform, eller 4-6 portionsformar.
Hit kan man förbereda om man vill göra klart maten i förväg.
Sätt ugnen på 200 grader, se till så att ugnsgallret är i mitten av ugnen.
Toppa gratängen med riven, smakrik ost. Gratinera gratängen i 10-15 minuter, tills osten har fått fin färg.