Sötpotatisgratäng

Sötpotatisgratäng

Sötpotatisgratäng serveras med fördel till kyckling eller en köttbit. Mycket gott! Gratängen måste kokas innan den åker in i ugnen, annars blir den inte krämig. Detta gör den perfekt att förbereda, om man t ex ska ha middagsgäster.

Skala och tärna (2×2 cm) 1 kg sötpotatis (4-5 st).

Hacka 1 gul lök1 vitlöksklyfta och 1/2-1 röd chili

Fräs vitlök, lök och chili i en klick smör i en stor gryta. När löken mjuknat tillsätter du den tärnade sötpotatisen, 3 dl vispgrädde och 1 dl mjölk. Krydda med salt och svartpeppar

Låt småkoka 10-15 minuter, tills potatisen är nästan mjuk. 

Lägg över i en stor gratängform, eller 4-6 portionsformar. 

Hit kan man förbereda om man vill göra klart maten i förväg. 

Sätt ugnen på 200 grader, se till så att ugnsgallret är i mitten av ugnen. 

Toppa gratängen med riven, smakrik ost. Gratinera gratängen i 10-15 minuter, tills osten har fått fin färg.