Citronmaränger

Citronmaränger (schweizisk maräng)

På min blogg finner du även recept på naturell schweizisk maräng. Här kommer en variant smaksatt med citron!

Separera 3 ägg, du ska endast använda äggvitorna till detta recept. Äggulorna kan du spara i kylen till något annat gott, varför inte en hemslagen bearnaisesås 🙂 Var noga så du inte får någon äggula i vitan, då blir det omöjligt att få till en bra marängsmet. Du behöver även vara noga med din bunke (glas/metall) och dina vispar, de måste vara helt rena och fettfria för att underlätta marängvispandet.

Koka upp vatten i en kastrull, du ska nämligen göra första marängsteget över vattenbad. Häll dina 3 äggvitor i en skål/bunke som tål att stå i vattenbad. Tillsätt 1,75 dl strösocker och börja vispa. Stick ner en stektermometer i marängsmeten, när smeten når 60-65 grader ska du ta bunken från värmen. Vispa hela tiden och se till så att sockret inte fastnar på bunkens sidor. Puh, jag vet det är jobbigt att vispa för hand!

När smeten har nått 60-65 grader tar du ur den från vattenbadet och fortsätter vispa smeten tills den är helt kall. det tar 10-15 minuter, så jag föreslår att du växlar över till elvisp eller köksmaskin nu. Vispa, vispa, vispa och sedan är smeten klar!

Smaksätt smeten med finrivet skal från 1/2 citron, vispa ner skalet så det fördelas jämnt i smeten. 

Sätt ugnen på 80 grader (varmluft), eller 100 grader för gammaldags ugn.

Lägg ut bakplåtspapper på två plåtar. Spritsa ut maränger, jag fick 40 st på denna sats (beror så klart på hur stora maränger du gör). Vill du oxå ha randiga maränger? Pensla insidan av spritsen med lite färgpasta, jag drog fyra streck som var ca 10 cm långa. De första marängerna kommer att vara vita , så om du vill kan du trycka ut lite av smeten från spritsen tills du ser att färgen kommer. Lägg tillbaks den utspritsade smeten längst upp i spritsen igen. Eller så låter du de första marängerna vara vita, your choise 🙂

Grädda marängerna i ugnen, du kan köra båda plåtarna samtidigt om du har varmluftsfunktion. Mina 40 maränger behövde gräddas i 60 minuter, där jag bytte plats på plåtarna efter halva tiden. Mindre maränger går fortare och större maränger tar längre tid, så klart! Öppna sedan ugnsluckan och låt marängerna torka i eftervärmen.

Förvara marängerna i rumstemperatur i en lufttät burk, gärna av glas eller metall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *