Körsbärspaj

Körsbärspaj

En riktig amerikansk klassiker!   Maken gjorde denna paj helt själv! Alltså, jag var i närheten och svarade på frågor vid behov med i övrigt klarade han detta galant. Pajen på bilden är en halv sats, vilket ger ca 6 bitar. Receptet är Leila Lindholms, men i min (makens) version har vi dragit ner på citronmängden då vi kände att den tog överhanden.

Börja med mördegen (vi använder matberedare): Blanda 4 dl vetemjöl0,5 dl florsocker, 1 ägg och 150 g kylskåpskallt smör (skuret i mindre bitar) i matberedaren. Kör till en smulig massa och tillsätt en liten skvätt vatten för att få degen att gå ihop till en boll. Lägg över degen i en bit plastfolie och låt den vila i kylen medan du gör fyllningen. Tips! Gör gärna två degar när du ändå är igång, så har du en mördeg/pajdeg på lut i frysen nästa gång du vill baka småkakor eller en paj.

Fortsätt med fyllningen: Halvera och kärna ur ca 1,5 liter färska körsbär eller bigaråer. Lägg körsbären i en kastrull tillsammans med 1 dl stösocker och 1 urskrapad vaniljstång (vi tog malen vaniljstång, se märket Dr Oetker). Låt koka upp och sedan småputtra ca 5 minuter. 

Pressa saften från 1 citron, rör ner 2 msk potatismjöl i citronsaften. Tillsätt sedan detta i de kokande körsbären. Stäng av plattan. Rör i kompotten och du märker att den nu tjocknar. Ställ åt sidan. Tips! Om dina körsbär är väldigt små kanske kompotten inte kokar samman lika fint, då kan du hjälpa den på traven genom att mixa lätt med stavmixern för en mer enhetlig (läs aptitlig) massa.

Sätt ugnen på 175 grader.

Ta fram pajdegen från kylen. Dela den i två delar, där den ena delen är något större än den andra. Kavla ut den större degbiten till en platta på mjölat bakbord, och lägg i botten på en pajform (gärna med löstagbar kant). Häll körsbärsfyllningen i pajskalet. Kavla ut den kvarvarande degbiten, välj själv om du vill ha ett helt lock eller remsor som min man valde. Om du gör ett helt lock behöver du sedan skära några snitt i locket så att ångan kan komma ut under gräddningen. 

Pensla locket/remsorna med uppvispat ägg som har blandats med en skvätt mjölk. Strö gärna över lite råströsocker. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter, tills den har fått fin färg. 

Låt svalna innan servering och låt den då få sällskap av ex. en kula god vaniljglass

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *