Köttfärspaj med krämig osttopping

Köttfärspaj med krämig osttopping

Lite kylskåpsrensning – perfekt att göra en paj! Grundreceptet hittade jag på bloggen vardag.nu   

Börja med pajdegen: Enklast är att köra i matberedaren (med kniv). Häll 3 dl vetemjöl  eller 2 dl vetemjöl + 1 dl grahamsmjöl i matberedaren. Skär 100 g kallt smör i mindre bitar och lägg i matberedaren. Kör till en smulig massa. Tillsätt sedan 1-2 msk kallt vatten (eller vodka, jag har hört att pajdegen blir extra spröd då!). Kör snabbt ihop tills en boll bildas – klart!

Om du har tid så är det toppen om degen får vila inplastad i kylskåpet ca 30 minuter. Men har du bråttom så kan du lika gärna trycka ut pajdegen direkt i formen. 

Nagga bottnen med gaffel och fäst kanterna med remsor av aluminiumfolie. Dessa remsor gör att kanterna inte kanar ner när du förgräddar pajskalet. Jag förgräddar alltid mina pajskal för att få en yta på botten, annars tycker jag degen tenderar att bli blöt av fyllningen.

Förgräddning görs i ca 10 minuter i mitten av ugnen som är värmd till 200 grader. Självklart tar du bort aluminiumremsorna när du fyller pajen med köttfärsfyllningen 😉

Ja, så var det dags för köttfärsfyllningen: Stek 500 g blandfärs i en klick smör. Hacka 1 gul lök och 1-2 vitlöksklyftor, låt detta steka med köttfärsen när den är smulig och fint brynd. Krydda köttfärs- och lökröran med 1 tsk torkad timjan, 1 tsk torkad/fryst basilika, 1/2 dl tomatpuré, 1/2 dl vatten samt lite salt och nymalen svartpeppar. Vi lade även till lite chilipulver. Låt köttfärsfyllningen småputtra medan pajskalet förgräddas. 

Sist men inte minst rör du ihop den enkla osttoppingen2 dl crème fraiche blandas helt enkelt med 2 dl smakrik, riven ost.

Häll köttfärsröran i det förgräddade pajskalet. Klicka ut osttoppingen, försök att breda ut den så gott det går. Grädda sedan pajen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, tills den har fått fin färg.

Serveras med en blandad sallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *