Knådfritt och kalljäst grytbröd

Knådfritt och kalljäst grytbröd

Ett helt fantastiskt recept som jag hittade på lika fantastiska “Fridas bakblogg”. Det blir precis som de där goda butiks- och bageribakade bröden, med härlig skorpa och luftigt inre. Yummie! Det bästa av allt är att degen jäser i kylen över natten och sedan bakas ut på morgonen – perfekt till helgfrukosten!

Smula 12 g jäst (alltså 1/4 paket) i en stor bunke. Häll över 3,5 dl kallt vatten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt då 2 tsk salt, 2 msk olivolja samt 8 dl vetemjöl. Rör snabbt ihop till en deg, du ska inte knåda den. Plasta bunken och sätt in i kylen över natten (eller dagen, i alla fall minst 8 h…).

Ny dag – dags för gräddning! Sätt in en gjutjärnsgryta  med lock i nedre delen av kall ugn. Sätt ugnen på 250 grader och låt grytan värmas upp. 

Ta samtidigt fram degen från kylen och låt den stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. 

Är ugnen uppe i 250 grader nu? Bra! Ta ut den heta grytan och ställ på spisen. Klipp ut en bit bakplåtspapper som passar botten, en försiktighetsåtgärd så att brödet inte fastnar. Pudra insidan av grytan med lite vetemjöl

Stjälp upp bröddegen på mjölat bakbord. Vik försiktigt ihop degen så att den passar din grytform (rund eller oval) och lägg ner bröddegen i den heta grytan. På med locket och in i ugnen igen.

Sänk genast ugnsvärmen till 225 grader. Grädda först med lock i 30 minuter och därefter 20 minuter utan lock. 

Låt det färdiggräddade brödet svalna lite i grytan innan du lägger det på ett galler. Bakduk över ger mjukare skorpa, utan bakduk ger en hårdare skorpa. 

Ett helt gudomligt bröd som du måste testa!

Psst! Det är jättegott att ha lite frön i, ex. solrosfrön eller pumpafrön! Mängden 0,75-1 dl frön är lagom för ett bröd, enligt mitt tycke 🙂

Psst 2! Jag testade att gör brödet i en helt vanlig gryta av rostfritt stål. Gick hur bra som helst! Eller vad tycker du? 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *