Julaftonskväll 2018. Jag tog fram cheesecaken för att tina innan servering – glömde bort den lite grann… Nästa gång den bakas (och det kommer göras många gånger!) så lovar jag att ta en bättre bild Receptet kommer från ICA.se
Börja med kexbotten: Mixa 200 g Digestive-kex till smulor. Tillsätt 100 g smält smör och kör till en smulig massa. Jag tycker det ser ut som våt sand när det är klart. Tryck ut kexsmulorna i botten av en form med löstagbar botten, 22-24 cm diameter (jag tog 22 cm för att få lite mer höjd på den färdiga cheesecaken. Ställ formen i kylen medan du fortsätter med fyllningen.
Japp, dags för den ljuvliga fyllningen: Börja med att krossa 2 dl polkagrisar i matberedaren. Jag silade sedan krosset – det puderfina använde jag i cheesecaken och de lite större bitarna sparade jag till garneringen.
Separera 3 ägg. De tre vitorna vispar du till ett fast skum, ja du vet så att man kan hålla bunken upp och ner.
I en annan skål vispar du 3 dl vispgrädde.
Och i den tredje och sista skålen vispar du de tre äggulorna tillsammans med 1 tsk vaniljsocker och 2 dl strösocker. Rör sedan ner 200 g färskost (cream cheese/Philadelphia-ost) i denna bunke.
Nu vänder du först ner grädden med lugna tag i äggulevispet, därefter gör du detsamma med äggvitorna. Tänk på att röra försiktigt så att så mycket luft som möjligt behålls. Rör till sist ner polkagriskrosset (pudret, i mitt fall).
Häll smeten över kexbottnen. Plasta formen och ställ sedan plant i frysen över natten. Ta fram och tina i rumstemperatur ca 15 minuter innan serveing (inte 30 minuter alltså…). Dekorera på valfritt sätt, jag tog polkagriskross och minimaränger.