Ljuvlig polkagrischeesecake

Ljuvlig polkagrischeesecake

Julaftonskväll 2018. Jag tog fram cheesecaken för att tina innan servering – glömde bort den lite grann… Nästa gång den bakas (och det kommer göras många gånger!) så lovar jag att ta en bättre bild    Receptet kommer från ICA.se

Börja med kexbotten: Mixa 200 g Digestive-kex till smulor. Tillsätt 100 g smält smör och kör till en smulig massa. Jag tycker det ser ut som våt sand när det är klart. Tryck ut kexsmulorna i botten av en form med löstagbar botten, 22-24 cm diameter (jag tog 22 cm för att få lite mer höjd på den färdiga cheesecaken. Ställ formen i kylen medan du fortsätter med fyllningen.

Japp, dags för den ljuvliga fyllningen: Börja med att krossa 2 dl polkagrisar i matberedaren. Jag silade sedan krosset – det puderfina använde jag i cheesecaken och de lite större bitarna sparade jag till garneringen. 

Separera 3 äggDe tre vitorna vispar du till ett fast skum, ja du vet så att man kan hålla bunken upp och ner. 

I en annan skål vispar du 3 dl vispgrädde.

Och i den tredje och sista skålen vispar du de tre äggulorna tillsammans med 1 tsk vaniljsocker och 2 dl strösocker. Rör sedan ner 200 g färskost (cream cheese/Philadelphia-ost) i denna bunke.

Nu vänder du först ner grädden med lugna tag i äggulevispet, därefter gör du detsamma med äggvitorna. Tänk på att röra försiktigt så att så mycket luft som möjligt behålls. Rör till sist ner polkagriskrosset (pudret, i mitt fall). 

Häll smeten över kexbottnen. Plasta formen och ställ sedan plant i frysen över natten. Ta fram och tina i rumstemperatur ca 15 minuter innan serveing (inte 30 minuter alltså…). Dekorera på valfritt sätt, jag tog polkagriskross och minimaränger. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *