Lökgratäng

Lökgratäng

Vi gör lökgratängen i små formar – men självklart går det det bra att göra i en stor form (tar dock lite längre tid i ugnen). Samma princip som en vanlig Janssons frestelse – men utan fisk och med betydligt mer lök.

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skiva en gul lök per person. Stek löken gyllene i smör, tillsätt lite ljus sirap för extra karamellisering. Krydda med salt och svartpeppar.

Skala fast potatis till så många portioner som du behöver. Strimla potatisen och varva den tillsammans med den stekta löken i flera små gratängformar (eller i en stor). Krydda med salt och nymalen svartpeppar mellan varven.

Häll vispgrädde i formarna, det brukar vara lagom upptill halva formen.

Grädda gratängen tills den nästan känns klar (känn på potatisen). Ta då ut formen ur ugnen och häll över ströbröd och ett par klickar smör, för en riktigt frasig yta. Grädda några minuter till, så att ströbrödet får fin färg och potatisen är mjuk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *