Blåbärscheesecake

Glömde ta bild på denna frusna cheesecake – men du vet säkert hur en fryst cheesecake ser ut ändå 😉

Om du följer ordningen i receptet nedan så behöver du inte diska visparna mellan de olika momenten.

Börja med bottnen – jag gillar en rejäl kexbotten, så jag gör oftast dubbel sats. Vill du ha en tunnare botten så halvera mina mått: Mixa 16 Digestivekex i matberedaren och tillsätt 100 g smält smör. Blanda snabbt ihop – konsistensen ska lika blöt sand.

Tryck ut kexsmulorna i botten på en form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Ställ in formen i kylen.

Dags för fyllningen: Separera gulor och vitor från 3 ägg. Vispa äggvitorna till ett fast skum.

Vispa 2 dl vispgrädde ganska lätt.

Vispa snabbt ihop äggulorna med 300 g cream cheese. Tillsätt 1,5 dl strösocker och 1 msk vaniljsocker. Vispa till en slät smet.

Vänd ner grädden i färskostsmeten, och vänd därefter ner äggvitan försiktigt.

Avsluta med att försiktigt blanda ner 1 ask frysta, svenska blåbär (225 g).

Häll smeten i formen och låt stå i frysen minst 4 h innan servering.