Är så stolt över min man – han bakade denna cheesecake alldeles själv! Visserligen stod jag bredvid och vägledde honom, men han kan med gott samvete säga till kollegorna på jobbet att han har bakat cheesecaken helt själv när han dukar fram go’fikat! Bilden är tyvärr usel, får fixa en ny nästa gång maken bakar 😉
Börja med kexbotten: Smält 50 g smör, låt svalna något. Krossa 1 paket (185-200 g) chocolate chip cookies för hand eller i matberedaren. Tillsätt smöret och blanda samman. Tryck ut kexsmulorna i botten på en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Ställ formen i kylskåpet.
Fortsätt med chokladfyllningen:
Blötlägg 4 gelatinblad i kallt vatten, minst fem minuter.
Smält 200 g mörk choklad (55-70 % kakaohalt) antingen i micron eller över vattenbad.
Separera 2 ägg.
Vispa de 2 äggvitorna till en fast skum tillsammans med 3/4 dl strösocker.
Vispa 2 dl vispgrädde fluffig.
Blanda samman 200 g cream cheese, de 2 äggulorna, 3/4 dl strösocker och 1 tsk vaniljsocker i en bunke.
Koka upp 1 msk vatten i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i det varma vattnent.
Rör ner den smälta chokladen i cream cheeseblandningen. Rör därefter ner de smälta gelatinbladen. Vänd ner grädden i chokladsmeten. Vänd till sist ner äggviteskummet i chokladsmeten, rör försiktigt så att luften bibehålls.
Bred ut chokladsmeten över kexbottnen. Täck formen med plastfolie och låt stå i kylen minst 4 h, gärna över natten.
Servera med ex. färska bär – eller som min man gjorde; chokladsås och jordnötter.