Hade after work med kollegorna och på min lott föll att fixa tillbehör till grillningen. Så jag slängde ihop en grymt god pastasallad. Originalreceptet kommer från Allt om mat, men jag har ändrat lite efter eget tycke och smak. Receptet nedan ger 12-15 portioner. Jag kan säga att det är nog detta recept som flest kollegor och vänner har frågat efter sedan dess! Oklart hur många konfirmationer och studenter den har serverats på… 🙂
Koka 400 g pasta. Häll av den färdigkokta pastan och spola den med kallt vatten. Låt rinna av i durkslaget medan du gör den krämiga såsen till salladen.
Välj en eller flera färska örtkryddor – jag tog oregano. Plocka bladen från örten/örterna (ca 1/2 dl) och mixa tillsammans med 1 dl crème fraiche – på så vis får du ut maximal smak från örterna.
Ansa och skölj 1 liten purjolök. Skiva tunt.
Blanda 3 dl gräddfil, 0,75 dl majonnäs, den mixade örtcrèmefraichen samt ytterligare 1 dl crème fraiche. Smaksätt med 1 msk honung och finrivet skal och saft från 1 citron. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Rör ner purjolöken och den avrunna, kalla pastan i såsen och blanda försiktigt så att inte pastan går sönder. Låt stå kallt fram till servering. Pastasalladen kan med fördel göras dagen innan serveringstillfället.
Tips! Skulle pastasalladen råkat bli ”torr” när det är dags för servering så går det utmärkt att blanda ner en skvätt mjölk så blir salladen krämig och fin igen.