Chokladfudge

Chokladfudge

En del hemkokt fudge har tendens att bli ”sockrig” eller ”kristallig”. Fick tipset av en släkting (tack Hanna!) att godiset sockerbitar gör fudgen len och god. Mums! Satsen ger ca 60 bitar. 

Blanda ingredienserna i en gryta med tjock botten: 4 dl strösocker2 dl vispgrädde100 g smör samt 25 godisbitar av typen sockerbitar klippta i mindre bitar. Låt koka upp och låt sedan småkoka tills alla godisbitarna har smält. Det tar 10-15 minuter. 

Meden smeten kokar så hinner du grovhacka 200 g mörk choklad (ca 55 % kakaohalt rekommenderar jag). När smeten har kokats slät så tar du grytan från värmen och tillsätter den grovhackade chokladen. Rör tills chokladen har smält. 

Klä en form ca 20 x 20 cm med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och ställ i kylen i minst 5 timmar, gärna över natten. Skär fudgen därefter i bitar, gärna med en degskrapa i metall (så får du raka och tjusiga kanter):