Citronrutor

Citronrutor

Så syrliga och goda små kakor! Känns lite lyxiga, men är lättbakade. Receptet kommer från Mitt kök/Expressen, men i deras recept är det dubbelt så mycket citron. Jag tycker det blev lagom sötsyrlig smak med endast en citron.

Sätt ugnen på 200 grader. 

Börja med mördegsbotten: Blanda 2,5 dl vetemjöl1,5 msk strösocker och 2 krm salt i en bunke. Tillsätt 125 g kylskåpskallt smör och nyp ihop degen. 

Klä en kvadratisk form (ca 20 cm) med bakplåtspapper. Tryck ut mördegen i botten av formen, nagga degen med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. 

Fortsätt med citronfyllningen: Vispa samman 3 ägg och 2 dl strösocker. Rör ner 0,5 dl vetemjöl och 2 tsk vaniljsocker. Tillsätt till sist finrivet skal från 1 citron samt saften från densamma. 

Ta ut den färdiggräddade mördegsbottnen och häll citronfyllningen över. Grädda ytterligare ca 12 minuter i mitten av ugnen. Fyllningen ska ha stannat men fortfarande vara lite kladdig.

Låt kakan svalna helt innan du skär den i 16-20 bitar. Pudra gärna florsocker över kakorna vid servering.