Kreolsk gryta

Kreolsk gryta

En mustig gryta med extra allt 🙂 En bit bröd räcker som tillbehör enligt mig. Gott! Det här receptet ger sex stadiga portioner. 

Börja med att strimla och hacka en massa godsaker:

Strimla 700-800 g fläskkött (ex. fläskfilé eller benfri kotlett á la fläskytterfilé) i cm-tjocka strimlor. Slanta 2 kryddkorvar av valfri hetta. Stimla 1-2 röda paprikor (jag fick dock ta gula idag). Kärna ur 1 dl svarta oliver. Hacka 2 vitlöksklyftor. Hacka 1 gul lök.

Smält en liten klick smör i en stekgryta, gärna av gjutjärn eftersom den skänker så god smak till anrättningen. Stek korvslantarna i smöret. När de har fått fin färg lägger du korvslantarna i en skål och bryner sedan köttet i omgångar i fettet från korven. Tillsätt mer smör om det behövs. Salta och peppra köttet. Lägg även köttet åt sidan i skålen.

Fräs paprikan, löken och vitlöken i stekgrytan och pudra sedan över 2 msk vetemjöl. Häll över 4-5 dl kokande vatten (använd gärna vattenkokaren så sparar du både tid och miljö) samt 2 dl vispgrädde. Lägg ner köttet och korven i grytan.

Tillsätt 100 g syltlök samt 1/2 dl av spadet från burken. Tillsätt även 100 g cornichones och de urkärnade oliverna. Krydda grytan med 1-2 tsk torkad mejram samt salt och svartpepparTänk på att både oliver, cornichones och korvarna ger sälta till rätten. Om du vill kan du även tillsätta 2 msk tomatpuré för färgens skull. 

Låt grytan koka ca 15 minuter, tills köttet är klart. Servera grytan med ett gott bröd.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *