Chokladtårta med hallonmousse

Maximilian 3 år: Chokladtårta med hallonmousse

En maffig tårta som räcker till minst 15 personer som dessert. Sonen hann blåsa ut ljuset innan jag hann ta kort på den med ljuset tänt, haha! Receptet kommer från bloggen byblondie.se Tårtan går bra att förbereda innan kalaset:

Dag 1: baka tårtbotten

Dag 2: gör choklad- och hallonmousse

Dag 3: lägg ihop tårtan och servera

Börja med att baka en chokladtårtbotten (Tips! om du inte hinner/vill baka så har ex. ICA färdiga chokladtårtbottnar som är riktigt bra!): Sätt ugnen på 175 grader. Smöra  en form med löstagbar kant (22 cm diameter) och klä den med en “krage” av bakplåtspapper, på så vis får du en högre tårtbotten. Kragen gör du av en remsa bakplåtspapper som är dubbelt så hög som formen, bakplåtspappret fastnar du smöret på formens kanter. Kläm även fast bakplåtspapper i botten av formen. 

Vispa 5 ägg1 msk ljus sirap och 3 dl strösocker poröst. Blanda 1,25 dl potatismjöl1,25 dl vetemjöl5 msk kakao2,5 tsk bakpulver2 tsk vaniljsocker och en nypa salt i en skål. Sikta ner de torra ingredienserna i äggvispet och rör smeten slät med en slickepott. Fördela smeten i formen och grädda sedan i nedre delen av ugnen i 45 minuter (ej varmluft). Kontrollera med en sticka så att kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna något innan du öppnar upp formen. Låt kakan bli helt kall innan du delar den i tre delar. Kakan kan bakas upptill två dagar innan servering. 

Fortsätt med chokladmoussen, vilken räcker till ett lager i tårtan samt som spackling på sidor och topp: Vispa 4 dl vispgrädde ganska hård. Smält 200 g mörk choklad (55-70 % kakaohalt) över vattenbad eller i micro. Vispa upp 2 ägg och tillsätt sedan den smälta chokladen medan du vispar. Rör därefter ner 2 dl kesella (10 % fetthalt). Rör till sist ner den vispade grädden. Låt stå i kylen i minst 1 timme, eller över natten. 

Dags att börja med hallonmoussen, som räcker till ett lager i tårtan: Tina 200-250 g frysta hallon. Lägg bären i en kastrull tillsammans med 0,5 dl strösocker och 1 msk vatten. Låt koka upp och låt sedan småkoka några minuter. Passera därefter hallonen genom en finmaskig sil ner i en skål. 

Lägg 4 gelatinblad i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Krama därefter ur vätskan och låt gelatinbladen smälta ner i den varma hallonpurén. Rör tills gelatinet har lösts upp. Låt sedan hallonpurén svalna till rumstemperatur, men rör då och då så att inte gelatinen gör så att den stelnar. 

Vispa 3 dl vispgrädde. Rör ner en klick grädde i den avsvalnade hallonpurén först. Vänd därefter ner resterande grädde i hallonpurén. Ställ hallonmoussen i kylen i någon timme, eller över natten. 

Samma dag som servering: Lägg första tårtbottendelen på serveringsfatet och fördela hälften av chokladmoussen på bottnen. Lägg på en ny tårtbottendel och fördela hallonmoussen på den. Lägg på den tredje och sista tårtbottendelen och spackla sedan tårtan med resterande chokladmousse. Garnera tårtan på valfritt sätt, jag tog Maltesers och färska hallon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *