Hallon

Glutenfri rabarber- och hallonpaj

Denna goda paj bjöd jag kollegorna på. Perfekt när du vill baka glutenfritt med inte “orkar” eller har glömt köpa glutenfria produkter. Dock behöver du kolla med din glutenintoleranta vän om hen tål vanliga havregryn, om man är väldigt känslig behöver man köpa 100 % glutenfria från affärens specialhylla. Tyvärr glömde jag ta bild  på pajen 🙁

Sätt ugnen på 1175 grader. Se till så att ugnsgallret är i nedre delen av ugnen (men inte allra längst ner).

Mixa 4 dl havregryn i matberedaren till ett grovt mjöl, ser ut ungefär som grahamsmjöl. Lägg “havremjölet” i en bunke och tillsätt ytterligare 2 dl havregryn (omixade alltså), 1 tsk bakpulver1 tsk vaniljsocker och 1 dl strösocker eller råströsocker. Blanda runt.

Skär 150 g kylskåpskallt smör i kuber och fördela dem i havreblandningen. Finfördela smöret med fingrarna. Nu är smuldegen klar! Ställ bunken åt sidan medan du tar dig an frukten.

Ansa 300 g rabarber och skär i skivor. Lägg dem i botten av en pajform, ca 24 cm i diameter. Häll över 1-1,5 dl hallon (färska eller frysta). Pudra över 2 msk potatismjöl samt 2-3 msk strösocker. Blanda runt fruktfyllningen i formen.

Fördela smuldegen över frukten och grädda sedan i mitten av ugnen ca 25 minuter, tills frukten börjar bubbla och smuldegen har fått fin färg. Låt svalna lite innan du serverar pajen med ex. vaniljsås eller vaniljglass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *