Schweiziska maränger

Schweiziska maränger

Jag brukar spara överblivna äggvitor i frysen – håller jättelänge och är perfekt att ta fram när man ska göra maränger. Just dessa färgade jag med lila “food colour”, en färgpasta som är mycket mer koncentrerad än vanlig karamellfärg. Finns i köksbutiker och webbutiker och i all sköns färger 🙂

Separera 3 ägg, du ska endast använda äggvitorna till detta recept. Äggulorna kan du spara i kylen till något annat gott, varför inte en hemslagen bearnaisesås 🙂 Var noga så du inte får någon äggula i vitan, då blir det svårt att få till en bra marängsmet. Du behöver även vara noga med din bunke och dina vispar, de måste vara helt rena och fettfria för att underlätta marängvispandet.

Koka upp vatten i en kastrull, du ska nämligen göra första steget över vattenbad. Häll dina 3 äggvitor i en skål/bunke som tål att stå i vattenbad. Tillsätt 1,75 dl strösocker och börja vispa. Stick ner en stektermometer i marängsmeten, när smeten når 60-65 grader ska du ta bunken från värmen. Vispa hela tiden och se till så att sockret inte fastnar på bunkens sidor. Puh, jag vet det är jobbigt att vispa för hand!

När smeten har nått 60-65 grader tar du ur den från vattenbadet och fortsätter vispa smeten tills den är helt kall. det tar 10-15 minuter, så jag föreslår att du växlar över till elvisp eller köksmaskin nu. Vispa, vispa, vispa och sedan är smeten klar!

Sätt ugnen på 80 grader (varmluft), eller 100 grader för gammeldags ugn.

Lägg ut bakplåtspapper på två plåtar. Spritsa ut maränger, jag fick 40 st på denna sats (beror så klart på hur stora maränger du gör). Vill du oxå ha randiga maränger? Pensla insidan av spritsen med lite färgpasta, jag drog fyra streck som var ca 10 cm långa. De första marängerna kommer att vara vita , så om du vill kan du trycka ut lite av smeten från spritsen tills du ser att färgen kommer. Lägg tillbaks den utspritsade smeten längst upp i spritsen igen. Eller så låter du de första marängerna vara vita, your choise 🙂

Grädda marängerna i ugnen, du kan köra båda plåtarna samtidigt om du har varmluftfunktion. Mina 40 maränger behövde gräddas i 60 minuter, där jag bytte plats på plåtarna efter halva tiden. Mindre maränger går fortare och större maränger tar längre tid, så klart! Öppna sedan ugnsluckan och låt marängerna torka i eftervärmen.

Förvara marängerna i rumstemperatur i en lufttät burk, gärna av glas eller metall.

Tema: Jul

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *