Choklad- och halloncupcakes

Choklad- och halloncupcakes

Jag bjuder mina lärarkollegor på cupcakes en gång per termin för att tacka för deras hårda arbete. Denna gång fick mina kollegor Marina och Camilla önska smaksättningen och de var överens om choklad och hallon! Receptet är hämtat från Leila Lindholm, vår svenska cupcake-drottning 🙂 En ordinarie sats á 12-15 muffins ger ca 55 minimuffins!

Börja med cupcakes: Sätt ugnen på 175 grader. Sätt ut småbrödsformar i en plåt för minimuffins (24 st, form finns på ex. Lagerhaus).

Vispa 3 ägg2,5 dl strösocker och 1 tsk vaniljsocker vitt och fluffigt. Smält 50 g smör och ta kastrullen från värmen. Rör ner 1 dl gräddfil och 2 msk kallt kaffe i det smälts smöret.

Blanda samman 3,5 dl vetemjöl4 msk kakao2 tsk bakpulver och en nypa salt. Sikta ner detta i de vispade äggen. Tillsätt även smörblandningen. Rör snabbt samman till en slät smet. (I originalreceptet tillsätter man även 100 g smält, mörk choklad – men jag brukar hoppa över det).

Fördela smeten i formarna, fyll formarna till 2/3. Nu är de första 24 muffinsarna på gång! Ställ bunken med resterande smet på köksbänken så länge.

Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Ta ut plåten och lyft snabbt upp de heta muffinsen ur plåtformen. Lägg i nya pappformar och fördela återigen smeten i de små formarna. Grädda återigen i 8 minuter. Jag fick ut totalt 55 muffins, så du får nog upprepa proceduren en gång till när dessa 24 muffins är färdiggräddade. Låt muffinsen svalna på en ugnsplåt.

Dags för frosting: Om du använder frysta, importerade hallon måste bären kokas innan och därefter kallna helt. Frostingen blir då lösare i konsistensen, vilket du ser på min bild ovan… Färska bär är alltså att föredra!

Sikta 3 dl florsocker ner i en skål. Tillsätt 150 g cream cheese och vispa snabbt ihop till kräm. Vänd ner 1,5 dl hallon och fördela sedan frostingen på cupcakesen. Dekorera på valfritt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *