Perfekt paj att göra på fryst rabarber, eftersom man kokar en kompott på frukten. Enkel paj, välj själv om du vill bre ut marängen eller spritsa den. Receptet är för en något mindre pajform, ca 20 cm i diameter.
Börja med botten: Blanda 2 dl vetemjöl och 1 msk vaniljsocker i matberedaren. Tillsätt 100 g smör och kör tills en degboll bildas. Tryck ut degen i pajformen, ca 20 cm i diameter. Nagga botten. Ställ pajformen i kylskåpet medans ugnen blir varm.
Sätt ugnen på 200 grader, se till så att ugnsgallret är i mitten av ugnen. När ugnen är varm sätter du in pajformen och gräddar pajskalet i 10-12 minuter.
Fortsätt med rabarberkompotten: Koka samman 300 g rabarber (fryst, tinad går finfint) med knappt 1 dl strösocker. Låt koka samman på medellåg värme tills en kompott har bildats. Ställ grytan åt sidan så länge.
Och så var det marängen: Vispa 3 äggvitor till ett fast skum. Tillsätt sedan 1 dl strösocker lite i taget. Vispa tills du får en seg och blank maräng, det tar typ 3-5 minuter.
Nu borde pajskalet vara färdiggräddat. Bred ut rabarberkompotten över pajskalet och toppa med marängen.
Sätt in pajen i ugnen igen, vrid på grillelementet. Låt marängen få en fin färg, det tar bara några minuter så passa pajen noga.
Låt pajen svalna något och servera sedan med en god vaniljglass.