Rabarbercheesecake med hallonspegel

Rabarbercheesecake med hallonspegel

Receptet hittade jag på bloggen Cilla bakar men jag har ändrat lite för att passa mina smaklökar bättre. På bilden ser du en mindre cheeesecake, där jag gjorde halv sats till en mindre form vilket är perfekt som dessert vid en middag för 8 personer.

Börja med rabarberkompotten: Koka en kompott på 200 g rabarber (skuren i bitar), 1 tsk vaniljsocker0,5 dl strösocker och 0,33 dl vatten (om du använder fryst rabarber behöver du inget vatten). Det tar ca 5 min att koka till en kompott. Låt sedan kompotten svalna till rumstemperatur.

Fortsätt med kexbotten: Smula 200 g Digestive-kex och blanda med 75 g smält smör. Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant med diameter 22-23 cm. Ställ formen i kylen medan du gör fyllningen.

Fyllningen till din cheesecake: Grovhacka 100 g vit choklad och smält antingen i micro eller över vattenbad, låt sedan svalna. Ta fram tre bunkar till de olika ingredienserna som ska vispas. Följ mina steg så slipper du diska visparna mellan varven 🙂 Separera 2 ägg. Vispa de två vitorna till ett skum i bunke 1, du vet så att man kan vända bunken upp och ner. I bunke 2 vispar du 3 dl vispgrädde hårt (alltså inte smör, men ja du fattar nog vad jag menar). I bunke 3  vispar du snabbt samman de två äggulorna2 msk vaniljsocker1,5 dl strösocker och 300 g Philadelphia-ost

Rör ner den smälta chokladen och den avsvalnade rabarberkompotten i bunke 3. Vänd sedan ner vispgrädden i bunke 3. Avsluta med att vända ner de vispade äggvitorna i bunke 3. Rör försiktigt så att så mycket luft som möjligt bibehålls i smeten. Häll sedan smeten över kexbotten och ställ din cheesecake i frysen i minst fyra timmar, gärna över natten.

Rabarbercheeesecaken går bra att servera med eller utan hallonspegel: Lägg 3 gelatinblad i blöt i kallt vatten. Koka samman 250 g hallon (frysta går utmärkt) med 1 dl strösocker och 0,5 dl vatten. Sila sedan hallonen genom en finmaskig sil ner i en ny skål, så att du blir av med alla kärnorna. Ta upp de blöta gelatinbladen och krama ur dem. Låt dem sedan smälta i den heta hallonsaften. Låt detta sedan svalna något innan du häller saften över den frysta cheesecaken. Låt sedan din cheesecake stå i frysen fram till servering.

Ta fram cheesecaken 20-30 minuter före servering så den hinner mjukna lite. Dekorera på valfritt sätt, jag valde frysta hallon, minimaränger och en kvist pepparmynta. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *