Key Lime Cheescake

Key Lime Cheescake

Roy Fares – mannen som kan kombinera två underbara ting! Key Lime Pie och cheesecake. Gudomligt god med sötsyrlig cheesecake och söt maräng på toppen. Hans recept ger säkert 15 bitar (även om han själv har angivit 10-12 bitar i sitt recept…) – jag gjorde 1/3 sats och det blev sex generösa bitar… Jag tycker dock att det ska vara mer limesmak, så jag tar även med finrivet limeskal till skillnad från originalreceptet. 

Sätt ugnen på 200 grader, ugnsgallret ska vara i mitten. 

Börja med kexbotten: Smula 200 g digestivekex och blanda med 100 g smält smör. Roy hade även 1 msk vaniljsocker och 2 msk strösocker, men det hoppade faktiskt jag över… Tryck ut kexbottnen i botten av en springform, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter. 

Fortsätt med cheesecakesmeten: Vispa 900 g cream cheese (typ Philadelphiaost), 3 dl strösocker1 msk vetemjöl och 1,5 msk vaniljsocker fluffigt i en bunke (det tar 3-4 minuter). Rör sedan ner 2 dl gräddfil. Därefter rör du ner 3 st ägg men tänk på att ta ett ägg i taget. Rör sedan ner 2 äggulor (äggvitorna sparar du i ett glas till marängen, se nedan). Avsluta med att finriva skalet från 1 lime och att röra ner 0,5 dl limesaft (motsvarar saften från 1-1,5 limefrukter). Rör runt ordentligt och häll sedan smeten över den förgräddade kexbottnen. 

Ställ in formen i mitten av ugnen och sänk genast värmen från 200 grader till 120 grader. Där bakar du kakan 50-60 minuter innan du stänger av ugnen. Cheesecaken får dock stå kvar i eftervärmen ytterligare 30-40 minuter. På detta sätt lovar Roy att du får en perfekt cheesecake 🙂 Låt sedan cheesecaken stå i kylskåpet minst 6 h, men gärna över natten.

Vid servering vispar du en italiensk maräng: Koka upp 2 dl strösocker och 0,75 dl vatten till en sockerlag som håller temperaturen 121 grader. Börja under tiden vispa 3 äggvitor i din bakmaskin eller med elvisp (kom ihåg att du har två äggvitor över sedan cheesecakesmeten). Strila sedan ner den varma sockerlagen i den redan uppvispade äggvitan. Vispa tills det har blivit en fast maräng som har kallnat från den heta sockerlagen. 

Ta ut cheesecaken från formen och lägg på ett vackert fat. Bred eller spritsa marängen över din cheesecake. Om du har tillgång till en gasbrännare blir det extra fint om du bränner av marängen något. Klart för avnjutning! Och så ser du till så att gasen räcker, annars så blir det som för mig – där tre-fyra marängtoppar inte kunna brännas av 😉 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *